PROJEKT EDUKACIJA JE PREVENCIJA

Besplatne radionice o zdravlju... Rijeka, Kostrena, Viškovo, Garešnica, Krapina, Zagreb

 

U sklopu projekta EDUKACIJA JE PREVENCIJA udruga LIFE EDUKACIJA iz Zagreba održala je zajedno sa udrugama "IDjeca" svjetski centar za razvoj potencijala djece, "So Sweet" udruga za poboljšanje kvalitete života samaca, "Snaga" udruga za poboljšanje kvalitete života djece s poteškoćama i "Unca" udruga nezavisne civilne akcije od 15. srpnja do 15. kolovoza 2013. radionice o prevenciji zdravlja u Rijeci, Kostreni, Viškovu, Garešnici, Krapini i Zagrebu. Radionice su bile besplatne za sve prijavljene sudionike.

 

Voditeljica projekta Biserka Puclin, predstavila je prisutnima program koji je u posljednjih petnaest godina istraživan i razvijan od tima stručnjka sa područja prirodnog zdravlja. Svoje pozitivne učinke program temelji na poticanju tzv. "reakcije opuštanja" fiziološkog stanja organizma, koji je prije dvadesetak godina definirao čuveni američki liječnik, dr. Herbert Benson, direktor instituta za medicinu uma i tijela pri sveučilištu Harvard. Po Bensonu, reakcija opuštanja predstavlja stanje našeg organizma suprotno onome koje nazivamo borba/bijeg, odnosno, kroničnom odgovoru na stres, a koji je predispozicija za razvoj brojnih psihosomatskih oboljenja. Primjena programa dokazano dovodi do poticanja reakcije opuštanja čime se uravnotežuje organizam. Kad je organizam u ravnoteži sve tjelesne funkcije odvijaju se skladno što definiramo kao fizičko zdravlje.

 

Svako je dijete jedinstveno i različito od druge djece što zahtijeva i individualni pristup svakom djetetu. Na putu odrastanja, kako kod zdrave djece, a u još većoj mjeri kod djece s posebnim potrebama, pojavljuju se mnogi izazovi s kojima se djeca ponekad teško nose. Mogu biti nezadovoljna, nemirna, razdražljiva, imati poteškoće s koncentracijom, hiperaktivnošću, biti agresivna ili sramežljiva, teško prihvaćati pravila ponašanja društva kao i izvršavanje svakodnevnih obaveza. takva ponašanja često su povezana s različitim zdravstvenim problemima: poremećaj spavanja, glavobolja, alergije, noćnim mokrenjem, problemima s vidom, sluhom, govorom, alergijama i drugim stanjima koja ih ograničavaju u uživanju i osjećaju ispunjenosti svakodnevnog života.

 

Svi ti problemi povremeno se mogu javiti kod zdrave djece, a kod djece s posebnim potrebama najčešće su povezani s uzrokom njihovih teškoća zbog kojih imaju potrebe za mnoštvom medicinskih postupaka i liječenja, te pojačanom tuđom njegom i pomoći u dobi kada su zdrava djeca već samostalna.

 

Kada dijete ima zdravstveni problem roditelji su još dodatno fizički, emocionalno i materijalno angažirani. Stoga je važno pomoći kako djetetu tako i roditeljima.

 

Tijekom programa roditelji su stekli znanje o holističkom pristupu zdravlju i životu, naučili sistem vježbi i tehniku relaksacije za učinkoviti oporavak te kako znanje primijeniti za poboljšanje kvalitete svog i djetetovog života.

 

Cilj programa je poboljšanje kvalitete zdravlja djece i roditelja.

 

Koje rezultate očekujemo:

     Za djecu:

- veća opuštenost koja dovodi do poboljšanja zdravstvenog stanja i funkcioniranja, te razvoj svih djetetovih potencijala

- senzomotorni razvoj

- razvoj svijesti i slike o sebi

- bolja iskoristivost intelektualnih sposobnosti i bolja koncentracija

 

      Za roditelje:

- otpuštanje stresa te postizanje unutarnjeg mira

- poboljšanje zdravstvenog stanja (bolji san, prestanak glavobolja, probavnih poteškoća i prestanak mnogih drugih problema sa zdravljem)

- skladniji obiteljski odnosi

- lakše podnošenje životnih izazova te novo znanje koje će moći odmah primjeniti za rješenje problema kao i prevenciju problema

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

Što su rekli  o programu:

 

Ksenija Rezo, dipl. ing. građ.

2012. godine dijagnosticiran mi je rak dojke. U vrlo kratkom roku izvršene su dvije operacije. Vjerujem da se bolest neće vratiti. Bolest me potakla da počnem istraživati kako se liječiti bez lijekova.

Slučajno sam upoznala program EDUKACIJE JE PREVENCIJA i gđu Bibu i moja edukacije je počela.

Prvo sam išla svakodnevno na tretmane, a zatim na intenzivni program u Rijeci. Program je trajao 7 dana. Cijeli dan sam provela u vježbanju, edukaciji, relaksaciji i zdravoj prehrani.

24 sata posvetila sam radu na sebi. Fizička aktivnost i zelena hrana bili su pravo zadovoljstvo. Najjači utisak ostavila je spoznaja da loše misli, strah i ljutnja, troše moju energiju i pokreću bolest u organizmu.

Dobila sam i osnovna znanja o povezanosti pojedinih organa i emocija.

Gđa Biba me diskretno upozorava na loše navike , tj. stare poruke koje moram promijeniti. Nekad je bila dovoljna samo jedna riječ da izađe cijeli paket loših poruka iz mene (plakala sam ko kišna godina).

Riječ karcinom nisam mogla izgovoriti bez suza.

Teške misli, kopanje po prošlosti i zabrinutost za budućnost bili su moj život. To su sve destruktivne navike koje trebam izbaciti i svakodnevno radim na tome.

Učim se puniti energijom, tj. postići balans.

Shvatila sam da je moć energije velika, osim zdravlja povećat će se i moja kreativna energija.